Burnout
Wat is nu burnout?
Burned out – opgebrand in goed Nederlands. Burnout was in 1974 afkomstig uit de toenmalige Amerikaanse drugsscene. Het had betrekking op het verschijnsel dat tegenwoordig tolerantie heet: een verslaafde moet een steeds hogere dosis nemen om hetzelfde effect te bereiken. To the burned out wilde zoveel zeggen als de voorraad drugs in het lichaam is opgebruikt, of letterlijk opgebrand.
Waarom vinden mensen het zo moeilijk om op te houden met een levensstrategie die zij al zo lang hebben volgehouden?
Cliënten die bij mij komen, zijn meestal al bij een arts of bedrijfsarts geweest en hebben te horen gekregen dat zij stressgerelateerde klachten hebben of een burnout. De diagnose werd gesteld op basis van hun verhaal en soms lichamelijk onderzoek. Sommige cliënten hebben zelf met behulp van internet vastgesteld dat zij lijden aan stress.
Mijn eerste vraag ‘wat is stress/burnout?’ vinden cliënten een lastige vraag. De diagnose zegt toch al wat het is? Dan is het toch bekend wat er mis is en wat er nodig zal zijn? De diagnose lijkt de kapstok te zijn waar een oplossing en/of behandeling aan gehangen kan worden. Cliënten gaan er vanuit dat de begeleider weet wat er nodig is om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Want iedereen wil dolgraag van deze onaangename klachten af.
Wanneer ik de vraag stel; ‘welke klachten heb je’, dan is het antwoord over het algemeen:
- (over) vermoeid
- Slecht slapen
- Piekeren
- Snel geïrriteerd
- Niet goed kunnen focussen
Hoe langer er stressopbouw is, des te langer het lijstje met lichamelijke en geestelijke klachten wordt. Toch wil dat niet zeggen dat je ‘burned out’ bent. Je hebt soms gewoon tijd en bewustzijn nodig om de roofbouw op je lichaam zelf (of onder begeleiding van een coach/therapeut) te herstellen
Belangrijke vragen voor herkenning:
- Hoe konden deze stressgerelateerde klachten bij mij ontstaan?
- Wat is de onderliggende aanleiding geweest waardoor ik zo vermoeid ben geraakt en geen zin meer heb om leuke dingen te doen?
- Waarom kon ik niet alert zijn op de symptomen?
Een paar vragen die je tijdens de begeleiding kunt onderzoeken. Kennis vergaren over het ontstaan van deze stressgerelateerde klachten is ondersteunend voor de weg naar herstel. Deze kennis helpt je om keuzes te gaan maken hoe jij verder wilt gaan met je leven.
Individuele begeleiding
Individuele begeleiding is één op één ondersteuning.
Jouw verhaal staat centraal en samen wordt gekeken hoe aan jouw wens tegemoet kan worden gekomen.
Samen kunnen we de aanleiding onderzoeken om deze vervolgens te neutraliseren, zodat terugval voorkomen kan worden.
Ik maak gebruik van verschillende begeleidingsmethoden die ik afstem op jouw persoonlijke situatie.
Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Contact