Is je buik inhouden gezond?

Hoe vaak heb jij in je leven gehoord ‘hou je buik in’? Misschien is je schoonheidsideaal wel een platte buik waardoor je deze bewust in wilt houden. Of heb je last van zwembandjes, ook wel met de liefkozende naam lovehandles genaamd, en vind je dat niet mooi?

 

Eerlijk antwoorden: wanneer je staat, zit of aan het lopen bent, trek jij dan ongemerkt je buik in? Ik wel! Niet tijdens het lopen, maar wanneer ik zit. Dan hangen die lovehandles – ik noem ze liever zo omdat dat minder confronterend is dan vetrandjes of zwembandjes – over mijn broek of rok. Lang volhouden doe ik het niet omdat ik last krijg van een tekort aan adem. Jij ook?

 

Buik inhouden is onnatuurlijk.

Probeer je buik nu een paar minuten in te houden en let eens op wat er met je lichaam gebeurt? Observeer je ademhaling eens? Adem je alleen met je bovenlichaam of adem je vanuit de buik.

 

Een goede ademhaling verlaagt stresshormonen

 

Jouw manier om je leven minder stressvol te maken begint bij een goede ademhaling.  Je buik inhouden kost niet alleen veel energie, het neemt ook nog eens ademruimte weg. En adem heb je nu net nodig om je minder stressvol te voelen. Wat denk je nu? ‘Ik adem de hele dag en toch voel ik me gestrest?’ of  ‘Hoezo neemt het mijn ademruimte weg!’

 

Wat hebben adem, stress en buik met elkaar te maken?

 

Iemand die gestrest en nerveus is, haalt oppervlakkig en snel adem. Spreken gaat sneller dan normaal en tussentijds ademhalen wordt onvoldoende gedaan. Wanneer je in gesprek bent met een gestrest iemand let eens op je eigen ademhaling? De kans dat je ook sneller gaat praten en ademen is aanwezig.

Door een oppervlakkige ademhaling trekken de bloedvaten door het hele lichaam zich samen. Het gevolg is: minder zuurstoftoevoer naar de hersenen waardoor duizeligheid, een gespannen gevoel in de spieren en hoofdpijn het gevolg kan zijn.

 

Ademhalen heeft ruimte nodig. Je algehele geestesgesteldheid, hoe je je voelt, je denken en je gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden met de manier waarop je ademhaalt. Dit is echt niet nieuw. Oosterse geleerden verkondigen dit al meer dan vijfduizend jaar. Meditatie, sporten als Kung Fu en Tai Chi zijn gebaseerd op deze eenvoudige discipline ‘Ademhalen’.

Door je ademhaling te beheersen, kun je controle uitoefenen over de manier waarop je je voelt. Je kunt tijdens lastige situaties en drukke tijden rust creëren door te focussen op je ademhaling. Het geeft je meteen rust.

Wanneer je je buik aanspant of intrekt, belemmer je je longen om diep in te kunnen ademen.

 

Oefening

Een paar keer per dag bewust ademen.

 

Volg je ademhaling. Je hoeft niets in- of aan te spannen.

Volg hoe je adem via je neus naar je longen gaat

Wacht 2 seconden en

Volg hoe je adem weer naar buiten stroomt. Je kunt bij de uitademing de lucht langs je lippen laten stromen. Een zachte ffffffff alsof je een luchtbel aan het blazen bent.

luchtbel-blazen

 

De uitademing maak je iets langer dan de inademing.

Niets forceren, alleen maar je ademhaling volgen.

Doe dit 3 keer per dag een paar minuten.

 

Je kunt hier een gratis 3 minuten durende ademhalingsoefening downloaden.