Bij iedere vorm van communicatie hoort LSD.

LSD staat voor:

  •          Luisteren
  •          Samenvatten
  •          Doorvragen

Deze blog geeft je meer informatie waarom samenvatten tijdens een gesprek zo belangrijk is.

Herken je dit in een gesprek?

Je hoort twee mensen praten en je merkt dat OMA er volop in betrokken wordt.  Nee, niet een oma maar de afkorting OMA, die staat voor Oordelen, Meningen en Adviezen geven. Je ziet aan de gesprekspartner dat die het helemaal niet zo prettig vindt om ongevraagd OMA te horen.

Natuurlijk zijn de meningen en oordelen goed bedoeld, maar jij hebt de blog ‘Wanneer luisteren meer is dan alleen maar stil zijn’ al gelezen en je weet dat een goed gesprek bestaat uit LSD. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Hoe kun je een lastig gesprek goed laten verlopen?

Laat OMA thuis en neem ANNA mee. Luister naar wat de ander te zeggen heeft, zodat je Altijd blijft Navragen en Nooit zomaar Aanneemt. Mensen hebben de neiging om hun gedachten als de waarheid te zien. Dat is menselijk, helaas kan het tot veel ruis, onduidelijkheid of onenigheid leiden. Neem niet zomaar de informatie aan, vraag gerust naar meer achtergrond. Dat helpt bij het nuanceren van het verhaal.

Smeer tijdens het gesprek regelmatig met NIVEA. Een grapje hoor, want NIVEA hier betekent niet de huid crème maar Niet Invullen Voor Een Ander. We hebben allemaal wel eens de neiging om te weten wat de ander denkt, voelt, bedoelt. Vraag vanaf nu eens vaker wat iemand denkt, voelt of bedoelt. Ik voorspel je dat het antwoord niet precies hetzelfde zal zijn als wat jij had bedacht.

OEN

Wanneer je in gesprek gaat met iemand, ben eens een echte OENOpen, Eerlijk en Nieuwsgierig. Sta open voor de andere mening, ben eerlijk in wat jij er zelf van vindt en ben nieuwsgierig naar de motivatie van de ander.

Samenvatten van het gesprek neem je daar vanzelfsprekend in mee. En dat doe je heel bewust om de volgende redenen:

  • Je wilt de ander begrijpen
  • En natuurlijk snappen wat er precies gezegd is
  • Ook is samenvatten nodig, zodat je het goed kan onthouden
  • De ander heeft zo de kans om het verhaal nog duidelijker te vertellen, waardoor je het beter oppakt en begrijpt
  • Door de informatie samen te vatten kun je ook betere vragen stellen
  • Het geeft een goed gevoel wanneer je het daadwerkelijk begrepen hebt
  • De ander kan een grote hoeveelheid aan informatie opsplitsen en deel informatie geven waardoor je het beter kan snappen

Samenvatten is niet raar. Doe dat vooral. Ook bij instanties waar juist zoveel onbekende informatie vandaan kan komen. Laat merken dat je echt aan het luisteren bent en de ander wilt begrijpen zodat jij ermee verder kunt dan wel iets kunt betekenen voor de ander.

Hoe kun je een gesprek het beste samenvatten?

Door in je eigen woorden terug te geven wat de ander heeft gezegd. Zo kun je controleren of je het verhaal begrepen hebt. Want dat wil je toch? De ander begrijpen?

Je hoeft niet letterlijk alles te herhalen, dan ben je aan het papegaaien en de kans dat dat irritatie oproept is aanwezig. Het gaat om oprecht luisteren en in een paar woorden de essentie van het verhaal samenvatten. Zonder oordeel, mening, advies of aanname.

Zinnen die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

  1. ‘Dus als ik je goed begrijp, dan bedoel je…’
  2. ‘Ik begrijp uit je verhaal dat je…………….wilt’
  3. ‘Je ervaart het als lastig omdat………, klopt dat?’

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog neem gerust contact met me op.