Brein als medicijn?
Dr. David Servan-Schreiber (21 april 1961 – 24 juli 2011) was professor in de klinische psychiatrie aan de universiteit van Pittsburgh. Hij was voorzitter van Essentia Consulting, een organisatie die stress-management-programma’s ontwikkelt voor ziekenhuizen en andere instellingen. Diverse onderscheidingen kreeg hij voor zijn werk. In zijn bestseller ‘Uw brein als medicijn’ beschreef hij zeven natuurlijke behandelwijzen die uitgaan van de eigen genezende kracht van de hersenen. Het feit dat deze “alternatieve” geneeswijzen worden aangehaald en wetenschappelijk onderbouwd door een van huis uit klassiek geschoolde psychiater maakt ze erg interessant.
Bron: www.uwbreinalsmedicijn.nl/dr-david-servan-schreiber/
Dr. David Servan-Schreiber beschrijft in het boek hoe hij naast zijn wetenschappelijke universitaire opleiding geneeskunde andere vormen van geneeswijzen heeft ontdekt. Hoe hij in zijn praktijk zeven behandelwijzen gebruikte, elk op haar manier, mechanismen voor zelfgenezing die in de menselijke geest en in ons brein aanwezig zijn. De behandelwijzen die in het boek beschreven zijn, richten zich rechtstreeks tot het emotionele brein, ‘een hersenstelsel binnen de hersenen’. Het emotionele brein, ook wel limbisch stelsel, wordt het tweede brein genoemd. Zie tekening bij deze post.
De zeven natuurlijke behandelwijzen die hij in het boek beschrijft zijn:
- Hartcoherentie
- EMDR
- Lichtenergie
- Acupunctuur
- Omega 3 (visoliecapsules)
- Beweging
- Liefde
De lezer krijgt bij de eerste hoofdstukken een uitgebreide uitleg over het emotionele brein. Een deel dat diep in de hersenen gelegen ligt en ons gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk, immuunsysteem, kortom alles wat met ons welbevinden te maken heeft, beheerst.
Het emotionele brein
We kunnen niet zonder emotie leven. Als we van onze emoties worden beroofd, verliezen we onze meest fundamentele oriëntatiepunten en kunnen we geen keuzes maken op basis van wat we echt belangrijk vinden.
Bijvoorbeeld: bij een aanval worden er onmiddellijk twee oplossingen door het emotionele brein in stelling gebracht, namelijk het gevecht en de vlucht (de befaamde fight of flight reactie) die in de jaren dertig werd beschreven door de Amerikaanse fysioloog Walter Cannon. Ze zijn in onze genen gegrift door miljoenen jaren evolutie. Een derde oplossing is bevriezen of wel freezen.
Net als bij archeologische opgravingen is de voortgaande evolutie van het brein terug te vinden in lagen in de anatomie en de fysiologie. Het eerste brein, de aller diepste en oudste, is zelfs identiek aan die van de reptielen. Het tweede brein, emotionele brein of limbisch systeem, ontwikkelde zich daarna. De structuren uit een meer recente periode van de evolutie daarentegen, zoals de voorhoofdskwab achter het voorhoofd, bestaan in die mate van ontwikkeling alleen maar bij de mens.
De mens heeft 3 breinen
- 1e brein is het reptielenbrein
- 2e brein is het emotionele brein
- 3e brein is de neocortex
Als het emotionele en het cognitieve brein elkaar aanvullen, het eerste om de richting aan te geven van wat we willen met ons leven ( het emotionele) en het tweede om ons op die weg zo verstandig mogelijk vooruit te brengen (het cognitieve), dan ervaren we een innerlijke harmonie – een gevoel van ‘ik ben waar ik wil zijn in mijn leven’- die ten grondslag ligt aan alle duurzame ervaringen van welbevinden.
Het boek geeft vele voorbeelden wanneer het brein in disbalans raakt door trauma, angst/paniekaanvallen, depressie etc. Handvatten worden aangereikt door de uitwerking van de zeven natuurlijke behandelwijzen teneinde een fysiologisch evenwicht in stand te houden tussen de verschillende functies dat ‘homeostase’ heet.
De glimlach is een heel simpel kenmerk van hersenharmonie.
Bron: Blik op leven
Fotograaf Kees Besselaar www.keesbesselaar.nl
Tip
Start nu al met stressvermindering door deze ademhalingsoefening 3 keer per dag 3 minuten te doen. Je kunt daarnaast dagelijks De Burnout Top 50 invullen zodat je kunt observeren of de stressgerelateerde klachten verminderen.
Ademen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het de hele dag door. Wist je dat je bij stress tot rust kunt komen wanneer je je focust op je ademhaling? Doe het maar eens.
Alleen maar je ademhaling volgen.
- Hoe voelt het als je inademt?
- Hoe doe je dat? Door je neus of door je mond?
Let ook op je uitademing?
- Hoe is je uitademing? Via je neus of tussen je lippen door?
Wat is het effect als je je op je ademhaling concentreert?
Meer uitleg vind je bij dit filmpje.
Het boek is een aanrader als je:
- meer wilt weten over de werking van het brein
- stress ervaart en naar een passende oplossing zoekt
- geïnteresseerd bent in alternatieven
Wil je het boek direct bestellen? Klik HIER