geen tijd voor burnout

ISBN 9055943142, uitgever Scriptum

Frank Schaper is schrijver, personal coach en adviseur. www.frankschaper.nl

Het boek ‘Geen tijd voor burnout begint met ‘Wie vlamt kan opbranden. Dan móet hij iets doen aan zijn innerlijk’. Waarom negeren mensen de waarschuwingssignalen die zij op verschillende manieren krijgen, van hun omgeving en van hun eigen lijf? En hoe komt het dat veel mensen die zijn opgebrand, achteraf aan kunnen geven waar het was misgegaan, maar ook zeggen dat hun burnout onvermijdelijk was?

Frank Schaper beschrijft op een erg prettige wijze zijn interpretaties over het ontstaan van burnout. Hij beschrijft hoe hij een verband ziet tussen burnout, karakter (een belangrijke factor aan een burnout) en levensfases. Op basis van interviews met experts, ervaringsverhalen, boeken, Enneagram en cijfers uit zijn bekende enquête op Burnin.nl (2003) neemt hij de lezer mee voor meer inzicht over dit onderwerp. Hij wil de lezer aan het denken zetten en zijn kennis aan hen doorgeven.’ De eerste stap om je eigen burnout te voorkomen’, schrijft hij,”‘is erkennen dat je er een kunt krijgen”.

“Geen tijd voor burnout” wordt in 7 bedrijven, relaterend aan 7 levensfasen beschreven.

Bernhard Lievegoed noemt dit ‘De levensloop van de mens’.

Eerste bedrijf

Aanloop en beslaat ongeveer twintig jaar. Thema dat centraal gesteld wordt: ‘jeugdherinneringen’

Tweede bedrijf

Zoeken en proberen. Begint rond de 20 jaar en eindigt bij de één rond de 28 en bij de ander rond de 32 jaar. Dit is de fase van werkervaringen al dan niet een studie. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘hoger, beter, burnout’

Derde bedrijf

Definitief spoor. Begint rond de 30 jaar. Mensen raken in deze levensfase gesetteld. Zij raken steeds meer verslaafd aan hun gedrag, hun levensstijl en eventueel aan hun maatschappelijk succes. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘verslaving’

Vierde bedrijf

Hoogtepunt. Begint rond de 40 jaar. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘midlife’

Vijfde bedrijf

Begint rond de 50 jaar. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘penopauze’

Zesde bedrijf

Tweede hoogtepunt of afbouwen. Begint rond de 60. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘Bevrijding’

Zevende bedrijf

Verlenging. Begint voorbij de 65 jaar. Stress en vermoeidheidssignalen worden ook door ouderen ervaren, maar de link met bunrout wordt nooit gelegd. Thema dat centraal gesteld wordt; ‘sterfelijkheid’

 

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Katja Schuurman, Johan Cruijff, Karin Bloemen, John de Mol en als rode draad Joop van den Ende worden de ‘bedrijven’ beschreven. Het biedt vele herkenningspunten voor onze eigen levensfase. De hoofdstukken geven inzage in  jeugdherinneringen – verslaving – overeenkomsten tussen opbranden en anorexia –  de keuze van het lichaam tussen burnout en hartaanval – waarom mannen later opbranden dan vrouwen.

Bij het lezen van het boek krijgt u als lezer meer zicht op Persoonsgebonden risicofactoren, Situatie gebonden risicofactoren en Aanleiding factoren. Burnout is volgens Frank Schaper meestal het resultaat van een té ver doorgevoerde té lang volgehouden levensstrategie, in een voor die persoon steeds minder gezonde situatie. Het belangrijkste is de herontdekking en herwaardering van het Zelf. Een deel van het herstel komt neer op het ontwarren van de knopen die schaamte en schuldgevoelens in stand houden.

Een burnout is een persoonlijk verhaal. De ‘druppel’ is vaak een externe gebeurtenis. De persoon zelf weet vóór de burnout niet wat hem te wachten staat, onbegrip is dan ook het lot van de persoon die burnout raakt. De wijsheid komt pas na enige tijd. Erna kent hij zich niet meer terug. Innerlijke verandering heeft plaats gevonden.

Wat is nu burnout?

Burned out – opgebrand in goed Nederlands. Burnout was in 1974 een term afkomstig uit de toenmalige Amerikaanse drugsscene. Het had betrekking op het verschijnsel dat tegenwoordig tolerantie heet: een verslaafde moet een steeds hogere dosis nemen om hetzelfde effect te bereiken. To be burned out wilde zoveel zeggen als de voorraad drugs in het lichaam is opgebruikt, of letterlijk opgebrand. De ironie is dat de hulpverleners van de verslaafden zelf opbrandden. Wat was hun drug, waar waren zij verslaafd aan? Helpen?

Waarom vinden mensen het zo moeilijk om op te houden met een levensstrategie die zij al zo lang hebben volgehouden? U vindt het antwoord in dit boek.

De eerste zin uit ‘Geen tijd voor burnout’ begint met ‘Wie vlamt kan opbranden. Dan móet hij iets doen aan zijn innerlijk’. Het boek eindigt met ‘Nu heb ik weer tijd’.

Beslist een aanrader voor:

Partners van mensen met burnout
Hulpverleners en leidinggevenden
Geïnteresseerden die op zoek zijn naar antwoorden over het onderwerp Burnout, levensfase en persoonlijkheid

Wilt u praktische tips ter voorkoming van stressklachten? Frank Schaper heeft naar aanleiding van dit boek een vervolgboek geschreven. ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’