Als de zorg voor je ouders een beproeving wordt

ISBN 9789045025292

Auteur: Martina Rosenberg is schrijver en journalist. Na een langdurig verblijf in het buitenland keerde ze met haar familie terug naar Duitsland en haar ouderlijk huis. Ze studeerde marketing en journalistiek en was jarenlang medewerker public relations bij het Rode Kruis Martina Rosenberg is getrouwd en heeft een dochter.

Martina Rosenberg start haar verhaal door meteen met de deur in huis te vallen. ‘dit boek is voor mij geen therapie geweest. Integendeel, het schrijven over het samenleven met mijn hulpbehoevende ouders heeft me veel energie gekost, want er kwamen weer allerlei dingen naar boven die ik al had verwerkt, maar die opnieuw pijn deden. Eigenlijk had ik liever gehad dat mijn herinneringen niet uit de kluis vol ervaringen uit het verleden waren ontsnapt.’

Na 12 jaar wonen en werken in Griekenland gaan Martina, Jens haar man en dochter Lena terug naar Duitsland. De laatste jaren in Griekenland waren, mede door de financiële onzekerheden, voor hen turbulent geweest. Hun droom om in Duitsland weer een stabiele toekomst op te gaan bouwen kreeg een heel andere wending.

Weloverwogen gaat het gezin bij de ouders van Martina inwonen. De bovenetage van haar ouderlijk huis. De eerste jaren bij haar ouders zijn stabiel en prettig. Twee gezinnen onder één dak, met respect voor elkaars leefwijze.

Het leek zo goed te gaan totdat de eerste irritaties beginnen te ontstaan. De moeder van Martina wordt meer vergeetachtig en haar vader krijgt een hersenbloeding. Een periode start waar de ouders meer en meer aandacht vragen in verband met de toenemende zorgvraag. Gevraagd en ongevraagd zet Martina zich in voor haar ouders. Er is geen weg meer terug. Stap voor stap neemt zij de organisatie en verantwoording voor het leven van haar ouders op zich. Ondanks de thuiszorg en particuliere zorg raakt Martine oververmoeid en haar gezondheid gaat achteruit.

Het gezin komt voor een keuze te staan.

Een boek dat een helder beeld geeft over het zorgen voor een ander. Wat het met de relatie kan doen en voor welke keuzemomenten iemand kan komen te staan.

MANTELZORG

Veel mantelzorgers nemen de zorg voor een ander op zich niet wetende waar ze aan beginnen. Ze kunnen zo ver gaan dat ze hun eigen leven op de tweede plaats zetten. Plichtsbesef, schuldgevoel, bereidwilligheid zijn nog maar enkele emoties waar mantelzorgers mee dealen.

Het is niet alleen de zorg die zwaar is, ook de tijdrovende administratie, gesprekken met instanties kost veel tijd en energie. Onderschat daarbij niet de verlieservaring die de mantelzorger kan ervaren. De confrontatie met ziekte, aftakeling en de naderende dood kunnen zeer belastend zijn. Niet vreemd dat zoveel mantelzorgers aangeven (over)vermoeid te zijn. De cijfers liegen er niet om. 450.000 mantelzorgers voelen zich overbelast.

Als de zorg lang duurt, wordt het steeds moeilijker om de zorg in je hoofd los te laten.

Dan delegeer je toch gewoon?

Wanneer de familiecontacten goed zijn en er broers en zussen kunnen meehelpen dan worden taken gemakkelijker onder elkaar verdeeld. Vaak is degene die het dichtst bij de ouders in de buurt woont de klos of de zoon/dochter die een medische achtergrond heeft. En dat brengt het gevaar met zich mee dat deze mantelzorger overbelast raakt.

Toekomst

Dit boek geeft een realistisch beeld over niet geplande zorg. Wat voor consequenties dat met zich mee kan brengen. Het is voor ieder gezin/familie van groot belang dat zij in een vroeg stadium doorspreken hoe de zorg moet worden geregeld en verdeeld. Het kan veel verdriet en ruis voorkomen.

Ik hoop dat dit boek een steun kan zijn voor vele mantelzorgers.

Interesse in het boek? Je kunt het hier bestellen.