Als je goede slapers vraagt wat ze doen om in slaap te vallen, kunnen ze je dat niet vertellen. Ze leggen hun hoofd op het kussen en slapen in. Ook als ze ’s nachts wakker worden omdat ze naar het toilet moeten, ze gaan terug naar bed, draaien zich om en slapen verder.
Iemand met slaapproblemen zal dit waarschijnlijk enorm benijden. Dezelfde vraag aan iemand die slecht slaapt stellen zal een heel ander antwoord opleveren. Zij weten precies uit te leggen hoe ze wakker liggen, wat ze allemaal al geprobeerd hebben om goed in slaap te komen, hoe ze ’s nachts draaien en keren, welke oefeningen ze allemaal inzetten tijdens de nacht en dat ze eindelijk tegen de ochtend in slaap vallen. Maar dan gaat die vervelende wekker en moe staan ze op. Geen zin in de dag.
Het boek ‘Slaap als een roos’ schrijft over de baanbrekende methode van de slaapexpert en oprichter van de prestigieuze SLEEP SCHOOL dr. Guy Meadows. Een vijf weeks programma dat gebaseerd is op de ACT methode (acceptance and commitment therapy)
Normale slaper
Volgens de Engelse psycholoog en slaapexpert dr. Guy Meadows zit er maar één ding op: om weer goed te kunnen slapen zul je je weer moeten gaan gedragen zoals de normale slapers dat doen. Je hoeft niet te vechten tegen je slaap, je gaat leren niets te doen.
Hoe?
De meeste technieken om slaapproblemen aan te pakken zijn gebaseerd op dóén, op hoe je van je slapeloosheid afkomt door in je leven dingen te veranderen.
Heb jij al veel slaapadviezen opgevolgd? Lig je ’s nachts nog steeds wakker? De kans dat jij gevoelens ervaart van verwarring, falen, frustratie en bezorgdheid is groot en die gevoelens houden je mogelijk weer uit je slaap.
Tegen de ochtend val je in slaap omdat de nacht toch al verpest was omdat het geen zin meer had om nog langer te strijden. Een vicieuze cirkel van slapeloosheid en het oplossen ervan. Herken je dit?
Vijf weeks programma
In het boek Slaap als een roos wordt een vijf weeks programma aangeboden dat gericht is op loslaten, accepteren en observeren.
De essentie van de methode is niet meer vechten tegen slapeloosheid en hoe je dat kunt doen wordt in het 5 weeks programma uitgelegd.
Week 1: ONTDEK…een vreedzame methode om lekker te slapen
De eerste week wordt aandacht besteed aan de algemene triggers voor en symptomen van slapeloosheid, en vooral ook naar hoe jouw pogingen om ze weg te nemen je slapeloosheid op de lange termijn onbedoeld kunnen hebben gevoed.
Week 2: ACCEPTEER…de dingen die je niet kunt veranderen
Je strijd met slapeloosheid accepteren is de belangrijkste stap in het bereiken van een natuurlijke slaap. In dit deel worden de concepten ‘controle’ en ‘acceptatie’ uitgelegd en leer je hoe je beide effectief kunt gebruiken om beter te slapen.
Met controle wordt bedoeld: dat je wilt dat alle technieken of veranderingen werken. Werken ze dan kan je de techniek of verandering als een mogelijke oplossing zien.
Acceptatie daarentegen wil zeggen dat je accepteert dat je aan slapeloosheid lijdt en erkent dat de situatie op dit moment is zoals die is. Je kiest ervoor niet langer te vechten tegen je slapeloosheid.
Kiezen tussen je natuurlijke neiging tot controle en het geleidelijke proces van acceptatie.
Week 2 biedt je de eerste tool waarmee je overdag kunt oefenen en die je ’s nachts kunt gebruiken als je de slaap niet kunt vatten: Mindfulness.
Met mindfulness vergroot je je bereidheid het ongemak dat met niet-slapen gepaard gaat te ondergaan.
Week 3: VERWELKOM…alles wat in je geest en lichaam opkomt
Het zit in de mens om oplossingen te zoeken voor zijn vermeende problemen, of die nu van praktische, emotionele of mentale aard zijn. Je moet eerste weten hoe je geest werkt en slaapt, zodat je gebruik kunt maken van mentale en emotionele vaardigheden zoals bewustzijn en aanvaarding.
In de 3e week leer je alle zinloze gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en impulsen te verwelkomen die bij je opkomen als je niet kunt slapen. Je leert naar je gedachten te kijken en te kiezen welke je wilt volgen in plaats van ze allemaal voor waar aan te nemen.
Maar voordat je leert hoe je dat doet, moet je inzien waarom je geest op deze manier denkt. Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk probeert hij je alleen maar te beschermen.
Zonder oordeel ervaren is een effectieve reactie op slecht slapen, want door ervoor te kiezen rustig waar te nemen in plaats van te worstelen, geef je je brein te kennen dat slapeloosheid geen bedreiging meer vormt.
Hoe harder je aan je slapeloosheid trekt, hoe harder die terugtrekt
foto: Pixabay.com
Week 4: BOUW…je nieuwe slaappatroon op
Nu je je worsteling met slapeloosheid hebt geaccepteerd en losgelaten, bouw je deze week opnieuw een goed slaappatroon op. Je gaat precies bepalen hoeveel slaap je nodig hebt en wanneer. Je gaat je weer als normale slaper gedragen en constructieve en effectieve veranderingen in je levensstijl aanbrengen. In dit hoofdstuk lees je meer over hoe een normale slaap eruit ziet.
Week 5: LEEF…voluit en slaap elke nacht goed
Deze week ligt de focus op het leven van het leven dat je wilt leven, in plaats van het te verliezen aan een eindeloze strijd tegen slapeloosheid. Tenslotte worden je enkele ‘onderhoudstips’ gegeven, zodat je weet wat je moet doen als je slapeloosheid terugkeert.
Boek bestellen? Klik hier om direct te bestellen.